Reflektion Skanderna 2014

Att göra en långtur som Vitabandet med draghundar gör jag för att jag älskar att vara och färdas i naturen,det finns inget bätrre sätt att komma hundarna riktigt nära än att dag efter dag,vecka efter vecka få slita,kämpa och njuta tillsammans i med och motgång tycker jag.
Att sätta upp små delmål..idag ska vi försöka ta oss till den platsen..bara sista biten över kalfjället..bara ett ledkryss till..
Ibland kommer man längre än man vågat hoppats på..vissa dagar så mycket kortare..allt hänger på hur vädret,föret och dagsformen är..en mil på fjällkartan är ett mått mellan två punkter..hur fort,sakta eller jobbigt det är att färdas sträckan kan bara den som gör det just den stunden beskriva,dagen efter kan förutsättningarna vara helt annorlunda..det är en av tjusningarna med fjällvädret.
När jag skidade Vitabandet från sälen till Treriksröset och tillbaka till Abisko med 5st Siberian huskys,lärde jag mig mycket om draghundar och om att vistas ute på fjället under lång tid.
När jag sedan körde Vitabandet med släde och 8st Siberian huskys ville jag lära mig mer,startade därför turen nästan en månad tidigare än första turen.
Det blev en underbar resa med med många nya erfarenheter rikare,men jag kännde inte samma anspänning inför varje morgondag på färden som under första Vitabandet turen.
Årets tur startades yttreligare tre veckor tidigare,13 Januari startade jag och hundarna turen,samma härliga känsla som inför första turen infann sig snabbt..det här kommer bli en stor utmaning..lite människor i rörelse på fjället,kort om dagsljus,kallaste perioden,ostabilt väder och mycket ospårat..kommer jag verkligen klara av det här..
 
Svaret är :Nej...det gjorde jag inte!
 
Jag vill känna att jag kan ge allt av mig själv för att underlätta för hundarna när vi tar oss fram i naturen.. 
En vurpa med släden i hårt väder uppe på krönet vid Blåhammaren i Jämtland i början av turen,gav mig ett efterhängset ryggbesvär  på vänster sida om ryggraden som följt mig upp till Kvikkjokk,här tar jag beslutet att avbryta turen,ta mig hem och uppsöka läkare för undersökning.
Det här har varit långturen som tagit mig ett steg till för egen utveckling inom friluftsliv med draghundar, vintertid i fjällen.
 
"Fjällen ligger oberört kvar och spåren  i naturen efter mina kängor,släden och 44st hårt arbetande Siberian husky tassar mellan Grövelsjön och Kvikkjokk är redan bortblåsta..."
 
Med Vänlig hälsning Niklas & Hundarna
 
 
                                                       11 st Hårt arbetande vänner:
 
                     Bella,Sirius,Freddie,Lea,Casper,Vide,Dunder,Frej,Sol,Rym och Pevek
 
 
 
 
 
 
 
6